lördag 11 februari 2017

Brödbakning och mord….

Känns inte så kul att vara Skivarpsbo idag. Knappt 500m från där vi bor, på en granngata hittades tre vuxna mön döda i ett hus igår. Idag kom nyheten att de anhållit en fjärde man misstänkt för mord(!) Det känns såklart obehagligt men jag tror ändå att det är en inside uppgörelse eller en olycka. Igår pratades det om Kolmonoxidförgiftning och den kan så klart vara fixad av någon annan än de döda. Tragiskt i vilket fall som helst och jag hoppas att de anhöriga får veta vad som hänt snart. I de flesta andra hus här runt omkring vet jag vilka som bor, men i just detta hus syns nästan aldrig någon till. Jag vet faktiskt inte när jag såg någon där senast. Nog skrivit om det tråkiga.

Igår bakade vi bröd, inspirerade av Mandelsmanns som vi sett baka Pannbröd på TV.

16708691_10208204868951557_2161087128167054053_n

Som så ofta när jag bakar får jag god hjälp av Ronja, vår dotter som är en hejare i köket. Hon kan baka enklare recept själv och kommer snart kunna fixa både brödbak och matlagning.

16683964_10208204869511571_1045218196162975120_n

Vår köksmaskin kommer väl till användning flera gånger i veckan nu för tiden och jag vet inte hur vi skulle klara oss utan den. Receptet säger att det ska bli 16 bröd fast vi har delat upp de i fler mindre och tycker att det blivit bättre. Ronja använder en knäckebrödskavel för att baka kavla ut degbitarna platta.

16602923_10208204869871580_2758075561916529465_n

Sedan gräddar vi dem på hög värme, utan matfett i stekpannan. Enkelt och supergott.

16708258_10208204870231589_7108160316463218123_n

Vi har ätit dem med Pesto, precis som Mandelmanns gör tidigare, men de smakar alldeles förträffligt med smör och Lemoncurd vill jag lova.

Här kommer receptet:

Du behöver följande:

  • 50 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1-2 nävar havregryn
  • 12,5 g jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 0,25 tsk hjorthornssalt
  • ca 9 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Smält smör och häll på mjölken. Smula ner jästen i en degblandare och häll på degvätskan. Häll i havregrynen. Rör ner salt, honung och hjorthornssalt. Häll i mjölet, men ta det försiktigt på slutet så att inte degen blir för hård. Jag har inte behöv använda allt mjöl någon gång.
  2. Arbeta ihop degen tills den släpper bunken och låt den sedan vila i 20 minuter. Dela degen i 16 bitar och rulla små bullar.
  3. Kavla ut dem tunt. Hetta upp en gjutjärnsstekpanna (utan fett) och grädda bröden i ca 1-2 minuter på varje sida. Låt svalna på galler.

 

Lycka till! Cilla

1 kommentar:

  1. Huu så hemskt att sånt här kan hända - förstår att det måste kännas ruskigt när det är så nära inpå.
    Härligt med brödbak med dottern - jag bakade gärna med sönerna när de var små. Roliga minnen att tänka tillbaka på.
    Tack för din kommentar hos mig !
    Ha det så gott!
    Kram/Isa

    SvaraRadera

Så roligt att du vill lämna en kommentar. Tack♥♥♥