Känns inte så kul att vara Skivarpsbo idag. Knappt 500m från där vi bor, på en granngata hittades tre vuxna mön döda i ett hus igår. Idag kom nyheten att de anhållit en fjärde man misstänkt för mord(!) Det känns såklart obehagligt men jag tror ändå att det är en inside uppgörelse eller en olycka. Igår pratades det om Kolmonoxidförgiftning och den kan så klart vara fixad av någon annan än de döda. Tragiskt i vilket fall som helst och jag hoppas att de anhöriga får veta vad som hänt snart. I de flesta andra hus här runt omkring vet jag vilka som bor, men i just detta hus syns nästan aldrig någon till. Jag vet faktiskt inte när jag såg någon där senast. Nog skrivit om det tråkiga.
Igår bakade vi bröd, inspirerade av Mandelsmanns som vi sett baka Pannbröd på TV.
Som så ofta när jag bakar får jag god hjälp av Ronja, vår dotter som är en hejare i köket. Hon kan baka enklare recept själv och kommer snart kunna fixa både brödbak och matlagning.
Vår köksmaskin kommer väl till användning flera gånger i veckan nu för tiden och jag vet inte hur vi skulle klara oss utan den. Receptet säger att det ska bli 16 bröd fast vi har delat upp de i fler mindre och tycker att det blivit bättre. Ronja använder en knäckebrödskavel för att baka kavla ut degbitarna platta.
Sedan gräddar vi dem på hög värme, utan matfett i stekpannan. Enkelt och supergott.
Vi har ätit dem med Pesto, precis som Mandelmanns gör tidigare, men de smakar alldeles förträffligt med smör och Lemoncurd vill jag lova.
Här kommer receptet:
Du behöver följande:
- 50 g smör
- 5 dl mjölk
- 1-2 nävar havregryn
- 12,5 g jäst
- 0,5 tsk salt
- 1 msk honung
- 0,25 tsk hjorthornssalt
- ca 9 dl vetemjöl
Gör så här
- Smält smör och häll på mjölken. Smula ner jästen i en degblandare och häll på degvätskan. Häll i havregrynen. Rör ner salt, honung och hjorthornssalt. Häll i mjölet, men ta det försiktigt på slutet så att inte degen blir för hård. Jag har inte behöv använda allt mjöl någon gång.
- Arbeta ihop degen tills den släpper bunken och låt den sedan vila i 20 minuter. Dela degen i 16 bitar och rulla små bullar.
- Kavla ut dem tunt. Hetta upp en gjutjärnsstekpanna (utan fett) och grädda bröden i ca 1-2 minuter på varje sida. Låt svalna på galler.
Lycka till! Cilla
Huu så hemskt att sånt här kan hända - förstår att det måste kännas ruskigt när det är så nära inpå.
SvaraRaderaHärligt med brödbak med dottern - jag bakade gärna med sönerna när de var små. Roliga minnen att tänka tillbaka på.
Tack för din kommentar hos mig !
Ha det så gott!
Kram/Isa